Tentoglu i Kamačo Kvin (Reuters)
Tentoglu i Kamačo Kvin (Reuters)

Grk skočio na tron, a Portorikanka isprintala do istorije

Vreme čitanja: 2min | pon. 02.08.21. | 06:26

Amerikanac posle više od veka ušao u istoriju kao finalista u skoku i dalj i skoku i vis

Da li je moglo da bude bolnije za Kubanca Huana Migela Ečevariju i srećnije za Miltaidisa Tentonglua? Grk je tek u poslednjem skoku ostavio trag u pesku na 8,41 metara, taman koliko je do tada važio najbolji pokušaj Kubanca. Ali, Tentoglu je imao bolji drugi učinak (8,11) koji ga je prema pravilima popeo na olimpijski tron, dok je Ečevarija koga je sve vreme mučila zadnja loža, zbog čega je preskočio petu seriju, morao da se zadovolji drugim mestom, dok je bronza pripala njegovom zemljaku Majkelu Masu.

Amerikanac Džuvon Herison nije skočio do medalje. Međutim, jedan je od tihih junaka atletskih disciplina u Tokiju, jer je posle Elerija Klarka na premijernim igrama 1896. koji je osvojio zlata u skoku u vis i skoku u dalj, postao tek prvi sportista koji se plasirao u finale u obe discipline, a između ere njih dvojice samo su još dvojica to pokušala i nisu napravila iole značajnije rezultate.

Izabrane vesti

Herison je manje od 24 časa pošto je završio na sedmom mestu skoka u vis sa samo četri santimetra niže od osvajača medalje, bio na zaletištu skoka u dalj. Čak mu se jedno vreme sa 8,15 metara smešila bronza, ali...

A smeši, zapravo od radosti se smeje Portorikanka Jasmin Kamačo-Kvin. U trci 100 metara s preponama je s vremenom od 12,37 sekundi, ubedljivo ispred svetske rekorderke Amerikanke Kendre Herison (12.52) i Megan Taper sa Jamajke (15,55) svojoj zemlji donela premijerno olimpijsko zlato u atletici i tek drugo u istoriji Igara, posle senzacionalne osvajačice teniskog turnira u Riju, Monike Puig.



tagovi

tokio 2020atletika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara